ATRACTII TURISTICE

 PARTIA BRAN

partia-zanoaga-smallPartia Bran – Zanoaga a fost inaugurata in anul 2005, si este situata la mai putin de 4km de Castelul Bran. Aceasta prezinta o dificultate medie, potrivita atat schiorilor incepatori, cat si celor avansati.
Partia Bran Zanoaga are o lungime de 1000 de metri, si este dotata cu teleschi. Diferenta de altitudine este de 170 de metri.
Pasionatii sporturilor de iarna se pot bucura de disponibilitatea Partiei Zanoaga datorita de tunurilor de zapada artificiala, ce o fac practicabila si in iernile cu mai putina zapada.
De asemeni, partia este dotata cu instalatie de nocturna, pentru cei care doresc sa schieze in timpul noptii.
La baza partiei, se afla mai multe centre de inchirieri cat si un centru de prim ajutor. Pentru a alunga frigul, turistii pot consuma bauturi fierbinti sau mancaruri traditionale la restaurantele din zona.


 CASTELUL BRAN

castelul-branCastelul Bran, principala atractie turistica din zona Transilvaniei, este situat la mai putin de 30 de kilometri de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel.
Castelul Bran a fost construit in jurul anului 1378, pe varful unei stanci, avand o pozitie strategica din punct de vedere militar. In momentul constructiei sale, acesta servea scopuri militare.
In decursul timpului, Castelul Bran si-a pierdut atributiile militare, devenind un centru economic al zonei, iar in prezent fiind amenajat ca muzeu. Acesta este cunoscut in intreaga lume sub numele de Castelul lui Dracula, datorita legendelor ce au circulat pe intreg mapamondul, alimentate de caracterul crud si sangeros al voievodului Vlad Tepes – Dracula.
Castelul Bran este obiectivul turistic cel mai vizitat din Romania, de catre turisti din intreaga lume, ce sosesc aici pentru a-si satisface curiozitatile privind Legenda lui Dracula.


 CETATEA RASNOV

800px-Cetatea_Râşnov1(1)Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai  bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor. Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu.
Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidurilor cetății profilul unei masive centuri zimțate. Complexul cetății țărănești a Râșnovului cuprinde două curți: una exterioară, în fața zidului estic al cetății, mărginită de un zid fortificat și dotat cu un turn pătrat denumit „turnul vechi”; una interioară, înconjurată de zidurile și turnurile cetății. Curtea exterioară, situată în partea estecă a cetății, servea pentru adăpostirea vitelor, constituind în același timp și un avanpost întărit pentru apărarea cetății. Ca și alte monumente istorice, și Cetatea Râșnovului are legendele sale. Cea mai interesantă fiind legată de fântana din incinta cetății, adâncă de 146 de metri, construită în decurs de 17 ani, între ani 1623 – 1640 de doi prizonieri turci, fiind asigurați ca vor fi lăsați să plece în caz că vor reuși să termine fântâna. Prin această fântână locuitorii nu au mai fost obligați să se alimenteze cu apă din afară, putând face față astfel mult timp năvălitorilor.


 BISERICA NEAGRA

biserica_neagra3Biserica Neagra.Impozantul monument din centrul Braşovului a fost construit în secolele XIV-XV. Lucrările încep în 1383 şi au la bază un proiect în stil gotic, cu mărimi impresionante: 89 m lungime, 38 m lăţime şi 42 m înălţime. În planul iniţial erau prevăzute două turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o înălţime de 65 m. În 1421 când lucrările se apropiau de sfârşit, năvălesc turcii producând pagube serioase construcţiei.După trecerea pericolului lucrările au fost reluate, edificiul fiind terminat şi sfinţit în 1477, iar turnul în 1514. În 1542 când oraşul a acceptat reforma lui Honterus şi sasii au trecut la luteranism, biserica catolică de până atunci s-a transformat în evanghelică. Pe lânga scurta cronică a Transilvaniei pe anii 1143-1571, figura şi lunga listă a donatorilor care au făcut posibilă construirea bisericii (după Orban Balazs: Descrierea Ţinutului Secuiesc). Din păcate inscripţiile au dispărut în incendiul din 1689, după care edificiul devine cunoscut sub numele de „Biserica Neagră”.Se spune că pe lângă altarul principal ornat cu statui de argint aurit mai erau 22 de altare, toate dispărute în marele incendiu. Refacerea îngreunată şi de frecventele cutremure a durat aproape 100 de ani şi a rezultat un interior cu puternice influenţe baroce. În perioda interbelică statuile de pe pilaştrii corului au fost înlocuite cu copii, originalele fiind şi ele expuse în interiorul bisericii. Biserica se mândreşte cu cea mai mare şi unică orgă mecanică Buchholz funcţională din sud-estul Europei, având 3993 de tuburi şi 76 de registre, care dăruieşte momente de neuitat iubitorilor de muzică. Tot aici se poate admira cea mai mare colecţie din Europa de covoare anatoliene din secolele XVI si XVIII, fragmente de pictură murală din secolul XV, o cristelniţă din 1472 şi multe obiecte vechi. Istoricul bisericii şi al restaurărilor precum şi viaţa şi opera reformatorului Johannes Honterus (1498-1549) este prezentată în cadrul expoziţiilor ce se pot vizita în biserică.


 PRIMA SCOALA ROMANEASCA

prima scoala romaneascaPrima Scoala Romaneasca.  Construită în 1495 cladirea muzeului păstrează elementele stilului baroc de la modificările care i-au fost aduse în anii 1760. Complexul muzeal este format din mai multe sali si clădiri: Sala de clasă „Anton Pann”, Sala „Diaconul Coresi”, Sala „Cartea şi Cărturarii braşoveni”, Sala „Cartea, factor de unitate naţională”, Sala cu vatră, Biserica „Sf. Nicolae”, Muzeul „Ex-libris”, Muzeul „Junii braşoveni”, Muzeul „Tudor Ciortea”
Şcoala românească – zidită în anul 1495, reclădită la 1760
In Scheii Braşovului s-au plămădit valori de spiritualitate românească, ale căror începuturi trebuie căutate încă de pe vremea geto-dacilor, când la „Pietrele lui Solomon”, in satul dacic de altă dată supravieţuiau dârji strămoşii acestor meleaguri.
Arheologia (încă puţin studiată aici) şi obiceiurile „Junilor braşoveni” (de asemenea puţin valorificate) stau mărturie pentru îndepărtatele vremuri ale continuităţii noastre. In perioada medievală românii din Schei, cu sprijinul voievozilor de peste munţi au clădit biserica şi şcoala şi au întemeiat un centru de rezistenţă spirituală capabil să reziste tuturor vitregiilor.
Vechii şcheieni, care practicau un negoţ de larg răsunet cu Moldova şi Muntenia, dar ajun­seseră săstrăbată Levantul, Balcanii până departe în Siria şi Egipt, au protejat prin danii lăcaşul de cultură şi învăţătură, care astăzi a devenit Complexul muzeal Scheii Braşovului. Cele aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente precum şi numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri.
Pr. Prof. Dr. Vasile OLTEAN


TELEFON: (0040) 745.022.074

EMAIL: pensiunea.nicoleta@yahoo.com

WEBSITE: www.moeciu-nicoleta.ro